lentefiets

Fietstips lente

Fietstips voor de lente

Bij het doorbreken van de zon en het stijgen van de temperatuur komen veel fietsen weer de schuur uit. In dit artikel leest u enkele tips om uw fiets weer helemaal rijklaar te maken voor de lente en de zomer.

1. Banden controleren

Het kan zo zijn dat de banden van uw fiets gedurende de winterperiode wat lucht hebben verloren. Daarom is het van belang om voordat u weer gaat fietsen te controleren of er nog genoeg lucht in de banden zit. Wanneer een band voldoende lucht bevat zal deze minder rolweerstand geven en dus lichter fietsen. Fietsen met een lege band is erg slecht voor de wielen, en zal de levensuur aanzienlijk verkorten.

2. Ketting controleren

Controleer altijd even de ketting. Wanneer de ketting helemaal verroest is zal deze vervangen moeten worden. Valt de roestvorming op de ketting wel mee dan volstaat het om de ketting opnieuw te smeren. Verspreid het nieuwe vet door de ketting enkele malen volledig rond te draaien.

3. Remmen, bouten en moeren controleren

Controleer natuurlijk ook altijd of de remmen van uw fiets nog goed werken. Wanneer u te laat achter een defect komt kan dat grote gevolgen hebben. Naast het controleren van de remmen is het ook altijd aan te raden om alle schroeven, bouten en moeren te controleren of ze nog goed vast zitten.

4. Verlichting controleren

Een fiets moet altijd voorzien zijn van correct werkende verlichting. Controleer daarom regelmatig, maar zeker na een periode van stilstand, of uw verlichting volledig functioneert. Maak ook altijd de reflectoren schoon.

5. Weersomstandigheden

In de lente wordt het weer beter, maar het zal nog lang niet altijd lekker weer zijn. Regelmatig zijn er nog natte en koude dagen. Controleer dus altijd de weersvoorspelling voordat u weer gaat fietsen en wees op alle weersomstandigheden voorbereid. Het is dus verstandig om voorbereid te zijn op snel wisselend weer. Neem zowel een zonnebril als regenkleding mee en u zit nooit verkeerd!

U kunt de weersvoorspelling controleren op bijvoorbeeld de website buienradar.nl